Persbericht.
Willem den Ouden Stichting
Willem den Ouden (1928-2025)
In zijn woonplaats Varik is maandagavond de schilder en graficus Willem den Ouden overleden. Hij is 97 jaar geworden.
Willem den Ouden was een van de beste hedendaagse landschapschilders in Nederland. Werk van hem is in de collecties van onder meer het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam, Teylers Museum in Haarlem, het Dordrechts Museum en het Museum Henriette Polak in Zutphen.
Den Ouden geniet vooral bekendheid door de schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen en litho’s die hij tussen 1963 en 2010 maakte van het landschap aan de Waal bij Varik, waar hij sinds 1967 woonde. En niet alleen van het landschap, maar ook van de onmetelijke ruimte daarboven – en van het verband tussen lucht en land, dat wordt gelegd door de zon en door de schaduwen die de wolken werpen.
‘Wat ik probeer te treffen, is de afwisseling van wolken en zonlicht’, zei Den Ouden in 2018 in een interview met de Volkskrant. ‘Je ziet aan de horizon de wolken het land raken: dan zie je ze van opzij. Zijn ze boven je hoofd, dan zie je de onderkant ervan. Een wolk die verderop een massieve indruk maakt, kan als hij boven je hoofd is opeens vol gaten blijken te zitten.’
Minder bekend is dat Den Ouden ook regelmatig portretten schilderde. Sinds 2010, toen hij te oud werd om nog buiten te werken, legde hij zich helemaal op portretten toe, met name op zelfportretten. Hij schilderde zichzelf in de afgelopen vijftien jaar nog zo’n twintig keer en verhulde daarbij niet dat hij hoogbejaard was. Hij gaf zichzelf weer met een hand achter zijn oor, een thuiszorg-alarmknop om zijn pols, een coronamasker voor zijn mond of een bebloed verband om zijn hoofd. Toch is zijn gezichtsuitdrukking in de meeste zelfportretten blijmoedig.
‘Naarmate ik ouder word, vind ik de schilderkunst steeds prachtiger’, zei hij in 2017. ‘Het is ongelooflijk wat je met een beetje olie en kleur en een penseel teweeg kunt brengen. Ik zie nu intenser dan ooit wat een fascinerende portretten er in de loop der eeuwen zijn geschilderd. Hoe die gemaakt zijn. Wat er allemaal mogelijk is. En dat wil ik dan óók proberen.’
Willem den Ouden was meer dan vijftig jaar getrouwd met de schilderes Ferry Alink (1937-2013). Hun beider artistieke nalatenschap wordt beheerd door de Willem den Ouden Stichting. We verliezen in Den Ouden een vriend die van grote betekenis is geweest voor zijn vrienden, leerlingen en collega’s, het landschap en de kunst.
Meer informatie over Willem den Ouden is te vinden in de boeken Leven en werk van Willem den Ouden en De portretten van Willem den Ouden van Gijsbert van der Wal en het boek Willem den Ouden – Boven de Waal van Betty van Garrel. Of op zijn website: www.willemdenouden.nl
Downloadlink: https://we.tl/t-StcbYLTJqA
Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voor het wordt geplaatst. De moderator het recht heeft om berichten te verwijderen. Hier vindt u het privacy beleid van varik.nl.