Verslag overleg bijeenkomst Dorpstafelbijeenkomst 14 mei 2019
Aanwezig: Hetty van Oord (sociaal werker Welzijn West Betuwe), Arjaan Gijsberts, Ida Schinkelshoek, Ronald van Veen, Stan Pijls, Roeland Grip, Florian Spanhak, Petra Bazuin (gebiedsmakelaar gemeente West Betuwe), Louis de Jel, Fred van ‘t Hooft , Bart van Driel, Corine Voogt, Henry Mentink.
Opening/mededelingen
Subsidiebeleid West Betuwe: Het subsidiebeleid is nog niet geharmoniseerd. Verenigingen en stichtingen uit de voormalige gemeente Neerijnen moeten de normerings- en waarderingssubsidie voor 1 juni aanvragen bij gemeente West Betuwe. Ida zorgt dat dit op Varik.nl en op facebook gedeeld wordt.
Stand van zaken activiteiten m.b.t. Levend Landschap (SLG)
Na twee drukbezochte avonden in Toevershof zijn er diverse initiatieven benoemd, opgenomen in de uitvoeringsagenda Varik-Heesselt en ten dele opgestart.
Fred is algemeen coördinator/contactpersoon voor Levend Landschap.
Overige contactpersonen/coördinatoren:
- Zwerfafvalbrigade: Laura van Schalm
- Landschap: Rien Bunk
- Biodiversiteit: Janet Kruijsbergen
- Dijkverzwaring: Louis de Jel
- Zichtbaar maken (contouren) kasteel Varick: Otto Brinkkempen
Fred heeft inmiddels contacten gelegd met ambtenaren binnen gemeente West Betuwe voor de diverse onderwerpen en er is contact met de wethouder. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) blijft betrokken.
De verschillende projecten/werkgroepen zitten vrijwel allemaal in opstartfase. Binnenkort komen de coördinatoren van de diverse werkgroepen bij elkaar om elkaar te informeren en af te stemmen. Belangrijk ook om met het dorp/de inwoners te blijven communiceren, zodat geïnteresseerden aan kunnen sluiten bij de verschillende initiatieven.
De fullcolour uitvoeringsagenda van Levend Landschap Varik en Heesselt is huis-aan-huis verspreid.
Zichtbaar maken contouren Huize/kasteel Varik is door Otto, Alex, en Louis enthousiast opgepakt en een eerste verhaal/plan ligt er.
Het streven is in september/oktober een nieuwe dorps-brede bijeenkomst te organiseren om alle inwoners op de hoogte te brengen van de verschillende initiatieven en de voortgang. Uiteraard zullen Freek Aalbers en andere deskundigen hierbij worden betrokken. Fred vraagt bij SLG na welk budget beschikbaar is voor deze vervolgbijeenkomst.
Stand van zaken m.b.t. speeltuintje
Ida presenteert het ontwerp. Qua financiën zijn we op de helft van het budget. Totaal is 25.000 euro nodig. De renovatie is aangemeld bij Een aandeel in de Betuwe en ook bij Varik’s Belang is een bijdrage aangevraagd. Er zal nog een sponsorloop georganiseerd worden. Zodra dekking geborgd is zal er, in afstemming met de gemeente/AVRI een planning gemaakt worden voor de realisatie.
Fred: Zorg dat de afspraken die jullie hebben gemaakt over het meerjarig onderhoud duidelijk op papier komen bij gemeente West Betuwe. In alle contacten/correspondtie is altijd duidelijk aangegeven dat er geen enkele ambitie is een speeltuinvereniging of iets dergelijks op te richten, die het beheer van de speeltuin over wil gaan nemen van de gemeente. Roeland gaat hier achteraan.
Stand van Zaken m.b.t. organiseren van weekmarkt in Varik
Het terrein bij Toevershof is niet geschikt gebleken i.v.m. met de smalle entree. Deze is te klein voor de Vitamineluifel.
Zowel terrein bij Andersnogiets (Grotestraat) als bij de voormalige winkel (Keizerstraat) is privébezit. Eigenaar van Andersnogiets staat vooralsnog niet open voor (deel)initiatieven. Het woonhuis en voormalig winkelpand aan de Keizerstraat zijn zeker tot het eind van het jaar verhuurd. Overleg over deze locatie moet met de huidige huurders (Gijs en Elly Peterse) gevoerd worden. Nadeel van deze locatie is de onzekerheid wat betreft continuïteit. Voordelen:
Mogelijkheid om te testen of en hoe e.e.a. werkt en een heel duidelijk signaal afgeven aan gemeente West Betuwe.
Een andere optie is om met de gemeente rond de tafel te gaan zitten om een Minimarkt te organiseren. Ook dit kan standplaatskosten voor de standhouders aanzienlijk aantrekkelijker kunnen maken.
Verkiezing wat er met Kombord Varik wordt gedaan
Adriaan Hakkert heeft een kombord van Varik kunnen kopen en stelt het beschikbaar aan degenen die het leukste idee heeft om er iets mee te doen.
De dorpstafel mag beslissen wie de nieuwe eigenaar wordt.
Er zijn twee ideeën binnen de tijd binnen gekomen.
Met overgrote meerderheid (1 onthouding) is gekozen voor het plan van de school. Roeland informeert Alex zodat e.e.a. in gang gezet kan worden. Er wordt nagevraagd wie een bord van Heesselt heeft kunnen kopen en of deze wellicht ook overgedragen mag worden aan ook de school.
Het idee van het maken van een bankje van het kombord wordt ook aan school doorgegeven.
Verlichting inventarisatie
- Op de Bommelweg ter hoogte van de Paasweg een goed lichtpunt, zodat de afslag naar Varik weer goed zichtbaar wordt;
- Er bestaat slimme verlichting, geen beweging dan wordt het licht gedimd, bij beweging wordt het feller. Dit zou bijvoorbeeld op de dijken toegepast kunnen worden, daar ontbreekt nu verlichting. Het vergroot de veiligheid op de dijken en borgt het duister voor de natuur.
- Op smalle wegen welke zowel door snel, gemotoriseerd, verkeer als langzaam, fietsers en wandelaars, verkeer gebruikt worden graag voldoende verlichting (bijvoorbeeld Donkerstraat en Gerestraat buiten de bebouwde kom);
- Een argument dat gebruikt is om geen verlichting op de dijken aan te leggen, was de veiligheid. Fred geeft aan dat dit een besparing is geweest. Wat kan er volgens Waterschap Rivierenland op de dijk qua verlichting. Florian gaat hier achteraan;
- Meer veiligheid en meer verlichting is belangrijk maar ook het donker is uniek in dit deel van Nederland;
- Onderzoek of groene/oranje (letterlijk!) verlichting toepasbaar is. Die kleur schijnt een stuk minder belastend te zijn voor de natuur.
Kascontrole.
De dorpstafel heeft de afgelopen jaren verschillende subsidies mogen ontvangen.
Om e.e.a. transparant te houden en omdat het inmiddels substantiële bedragen betreffen is belangrijk dat we aan gemeente en dorpsbewoners kunnen laten zien hoe deze subsidies zijn besteed. Hoewel er formeel geen kascontrole uitgevoerd hoeft te worden, geniet dit wel de voorkeur van het huidige bestuur. Bart geeft aan dat hij wil weten wat er in de kas zit en dat dit normaal is dat dit voor de kascontrole wordt gedeeld. De overige leden van de vergadering denken hier anders over.
Arjaan en Corine melden zich aan als lid van de kascommissie. Zij zullen de kascontrole uitvoeren en hun bevindingen in de vergadering van september/oktober communiceren.
21.10u Opheffen DPC (Diensten Producten Centrum)
Twee maanden geleden is er vergadering geweest met Koen (Toevershof) en DPC (Dorpstafel). Alle zaken die met DPC in gang zijn gezet zijn besproken. Eén van de conclusies is dat de naam DPC (inmiddels) niet langer gelukkig is. De samenwerking met Bloemfonteijn is voorlopig gestopt. In de toekomst zal er projectmatig gewerkt gaan worden. Vooraf worden alle voors en tegens in kaart gebracht, een goede projectstructuur gedefinieerd en worden de verwachtingen gemanaged.
Grote frustratie is wel dat we de samenwerking Toevershof, Toeverij, Bloemfonteijn, Dorpstafel in ons dorpshuis niet voor elkaar hebben kunnen krijgen. Iedere betrokkenen heeft daar verantwoordelijkheid voor.
Toevershof, Bloemfonteijn en de Dorpstafel sluiten samenwerking in de toekomst niet uit.
Positief is dat er wel veel spin-off is. De Toeverij organiseert nog lunch, deze is gekoppeld aan de soos.
Het Repair Café wordt maandelijks georganiseerd.
Op dit moment wordt op individuele basis gewerkt aan door DPC geïnventariseerde ideeën.
Het project DPC wordt als zodanig opgeheven.
Welke activiteiten komen in aanmerking voor betaling door de dorpstafel? Toelichting door het bestuur.
Het bestuur heeft spelregels voor vergoedingen opgesteld. Het concept wordt in de bijeenkomst afgestemd. Insteek is dat we op vrijwillige basis onze bijdrage leveren aan activiteiten vanuit de Dorpstafel. We willen als burgers wat voor elkaar betekenen.
Initiatief wat in potentie commerciëel kan worden, kan financiëel geholpen worden met opstarten. Dit moet zeer transparant georganiseerd worden.
Er moet in zo’n geval in het projectplan een terugbetalingsregeling opgenomen worden.
De beoordeling van een ondersteuning gebeurt door het bestuur en eventueel een projectgroep. De projectgroep heeft een adviserende rol.
Dorpstafel vraagt altijd aan dus zou laatste punt kunnen worden geschrapt.
In het laatste punt: “aanvrager” vervangen door “initiatiefnemer”. Als subsidies over rekeningen van de Dorpstafel lopen, moeten wij aan dorpsgenoten en geldverstrekker kunnen laten zien hoe deze geldstromen lopen.
Fred geeft aan dat er heel zorgvuldig mee omgegaan moet worden:
- geen werkverschaffing;
- zinvol en realistisch;
- goede start.
Intentie is goed, en evalueren.
Het concept wordt met aanpassing goedgekeurd. De vastgestelde spelregels zijn in bijlage 1 van dit verslag te vinden.
Algemene jaarplanning Dorpstafel bijeenkomsten:
Na de zomer 2 bijeenkomst;
Van januari tot de zomer 3 keer.
Voor 2019:
Opties 26 september en 3 oktober. Fred laat zo spoedig mogelijk weten welke datum Stichting horen van Fred wanneer de bijeenkomst van SLG plaatsvindt zodat definitieve datum kan worden vastgesteld.
Rondvraag
Hetty geeft aan dat vragen op gebied van Sociaal Domein bij haar neergelegd kunnen worden. Zij is de sociaal werker in ons gebied.
Henry heeft mail met uitnodiging niet gekregen. Deze is wel gestuurd. Hij gaat laten weten of er mogelijk iets fout is gegaan.
Fred vraagt wat er gedaan is met de toezeggingen na de sociaal domein bijeenkomsten na de door de kerk georganiseerde avond over zorg voor elkaar.
E.e.a. is gestrand in de berg van initiatieven.
Er is nog een keer rond de tafel gezeten. Evert van Schoonhoven (Nederland zorgt voor elkaar) is geweest. Hij is betaalde vrijwilliger op grond van spontane burgerinitiatieven.
Kun je voor en door de bewoners komen tot een laagdrempelige zorgorganisatie. Systeem waarbij je elkaar ziet en hoort, weet waar kwetsbare mensen zitten. Hoe kun je dat organiseren? Gaat over boodschappen doen/helpen met de tuin. Simpele zorg en aandacht.
Het was een goed initiatief maar toen te groot gepresenteerd om te kunnen starten
Hetty doet dit werk voor gemeente West Betuwe. Mensen durven vaak geen vraag te stellen.
Op dit moment is er geen kartrekker om project zorg specifiek in/voor Varik en Heesselt op te pakken.
Stan maakt een verhaal over dit project en dan gaan we proberen of we iemand kunnen vinden voor dit project.
We worden steeds doelgerichter, er lopen steeds meer projecten waardoor elkaar informeren belangrijker en noodzakelijker wordt. Ook als projecten niet lopen. We zijn hier allemaal verantwoordelijk voor, want de Dorpstafel is niet het bestuur van de Dorpstafel, maar dat zijn alle bewoners van onze dorpen.
Corine: Het Repair Café is op zoek naar vrijwilligers. Doel is om de pool zo groot te maken dat het gemakkelijker is voor een vrijwilliger een keer over te slaan.
Er is een vacaturebank binnen West Betuwe. Daar kan een oproep geplaatst worden. Verder eigen netwerken aanboren en mensen benaderen of zij aan willen sluiten in de vrijwilligerspool van het Repair Café.
Louis: Verzoek om de notulen na te lezen op nog niet uitgevoerde actiepunten. Het is goed om te kijken welke afspraken er nog liggen die niet zijn opgepakt.
Verder is hij benieuw of er iemand van de gemeente iets kan komen vertellen over de omgevingsvisie. Hoe wordt bijvoorbeeld burgerparticipatie geregeld in de omgevingsvisie?
Petra van Bazuin gaat uitzoeken wie een dergelijke presentatie kan geven en zal deze persoon uitnodigen voor de volgende vergadering.
APV inspraak avonden voor burgers: vorige week 8 mei ging het over evenementen en horeca en dorpshuizen. Er lijken enorme beperkingen opgelegd te gaan worden. In kleine dorpen is veelal geen horeca waar een dorpshuis of sportkantine concurrent van zou kunnen zijn. Als regels van een grote plaats worden toegepast op Varik/Heesselt dan kan dit een grote beperking voor het verenigingsleven en daarmee de leefbaarheid in Varik en Heesselt tot gevolg hebben.
Morgen, 15 mei gaat de bijeenkomst over vuurwerk/carbid/ vuur etc.
Tot 23 mei kan een mening gemaild worden naar correspondentie@westbetuwe.nl. Mensen kunnen op persoonlijke titel hun mening kenbaar maken.
Arjaan mailt de dorpstafel een voorbeeldbrief voor inwoners Varik/Heesselt als reactie op mogelijk APV beleid gemeente West Betuwe en de gevolgen daarvan voor Varik en Heesselt. Gevolgen voor (sport)kantines en dorpshuizen kunnen desastreus zijn. Daarnaast staan de in onze dorpen zo succesvolle activiteiten rond Oud- en Nieuw (carbid schieten en vreugdevuur/bijeenkomst dorpsplein) op losse schroeven. De afgelopen jaren zijn Varik en Heesselt voorbeelden voor gezelligheid en saamhorigheid tijdens Oud- en Nieuwvieringen. We hopen dat de initiatieven en geboden mogelijkheden voortgezet kunnen worden binnen het nieuwe APV beleid en dat deze wellicht een voorbeeld kunnen zijn voor andere kernen binnen onze gemeente West Betuwe; Schriftelijke reacties kunnen tot 23 mei aan de gemeente kenbaar worden gemaakt;
Ida: op 6 juni is er een les in het gebruik van de AED van 19.00u-2100u voor maximaal 8 personen in Toevershof.
Er was een vraag in Dorpstafelmail om naast inventariseren over verlichting ook inventarisatie te doen over het OV naar Geldermalsen. En andere knelpunten op gebied van OV.
Provincie gaat over het openbaar vervoer. Binnenkort wordt e.e.a. weer in kaart gebracht. Er zit mogelijk tijdsdruk achter.
Petra wordt gevraagd om binnen de gemeente kenbaar te maken dat OV naar (station) Geldermalsen een grote wens is binnen Varik en Heesselt, zeker ook omdat steeds meer kinderen in Geldermalsen en Culemborg naar school gaan.
Op 12 juni wordt er een vervanger voor Corine, als gastvrouw/heer voor Repair Café gezocht. Alex vraagt of Teub wellicht kan.
Vanaf nu actiepuntenlijst maken en deze iedere bijeenkomst actualiseren.
Actiepunten
- Ida regelt dat oproep over aanvraag subsidie gecommuniceerd wordt via diverse kanalen;
- Fred vraagt beschikbaar budget voor bijeenkomst Levend Landschap in 2019 in Toevershof na bij SLG;
- Fred laat weten wanneer bijeenkomst Levend landschap in september/oktober is;
- Roeland gaat achter schriftelijk vastleggen afspraken met gemeente aan over onderhoud van speeltuintje(s). Dit is en blijft bij de gemeente;
- Corine mailt dorpstafel over unieke donkerte in dit gebied en over straatverlichting die zorgt voor de minste lichtvervuiling;
- Roeland informeert Alex over de uitslag van het stemmen over het kombord;
- Ieder gaat op zoek naar degene die eventueel het kombord van Heesselt heeft met de vraag of de school deze ook mag hebben;
- Ida zorgt dat tussen 14 mei en half juni de kascontrole is gedaan door Corine en Arjaan;
- Stan schrijft stuk over plannen op gebied van zorg, zodat we een kartrekker kunnen zoeken;
- Petra gaat op zoek naar iemand die in september e.e.a. kan vertellen over Omgevingsvisie ook op gebied van burgerparticipatie;
- Arjaan maakt voorbeeldbrief rondom APV beleid zodat e.e.a. ingestuurd kan worden naar West Betuwe en gedeeld kan worden op facebook, varik.nl en via mail gedeeld kan worden.
- Gekeken wordt in oude verslagen welke zaken er benoemd zijn om op te pakken en deze te splitsen in wel/niet opgepakt: allen??
- Florian informeert bij Waterschap Rivierenland over (on)mogelijkheden voor verlichting op de dijk;
Spelregels betaald werk door Dorpstafel Varik-Heesselt
- Basis in alles is dat we op vrijwillige basis werken, dus in principe geen betaalde uren vanuit de Dorpstafel;
- Betaling alleen als er specialistische kennis moet worden ingehuurd. Er wordt dan eerst gekeken naar beschikbare kennis en kunde in onze dorpen;
- Betaling alleen als het project zo groot is dat niet verwacht mag worden dat dit in vrije tijd gedaan wordt, zeker niet als er veel zaken doordeweeks overdag afgehandeld moeten worden;
- Voorwaarde is dat er een projectplan is inclusief begroting en bijbehorende financiering. De betaalde uren zijn onderdeel van die begroting en niet van het Dorpstafel budget;
- Altijd ter beoordeling bestuur/geldschieter en altijd beoordeling op moment dat dit zich voor doet;
- In aanvraag naar geldschieter is volkomen duidelijk waar de werkzaamheden voor bedoeld zijn;
- Indien zich betaald werk voor gaat doen, zal er een open aanbesteding worden gepubliceerd door de Dorpstafel;
- Als initiatiefnemer belanghebbende is voor het betaalde werk, dan wordt de aanvraag door een ander gedaan.
Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voor het wordt geplaatst. De moderator het recht heeft om berichten te verwijderen. Hier vindt u het privacy beleid van varik.nl.