Notulen van dinsdag 20 juni 2017 om 19,30u in de Toevershof
Aanwezig: Roeland, Ronald, Arjaan, Marieke, Ida, Annie, Louis, Henry, Florian, Corine
– Update over DPC
Subsidie aanvraag voor fase 1 (voorbereiding, uitzoekwerk, vergunningaanvraag, bouwtekening, externe begeleiding, eerste opstart van diensten in het DPC) de deur uit op 2 juni. De subsidie is bedoeld voor de opstart van het DPC. Binnen 6 weken wordt er een reactie verwacht van de gemeente.
Het idee is nu om een proefperiode, per 28 augustus, te starten tussen de 0 en 5 dagen per week. Het aantal dagen wordt later ingevuld. Ook hier wordt er gestart, geëxperimenteerd en uitgegaan van een groeimodel.
In week 32 volgt een 2e overleg-ronde tussen Toevershof, Bloemfonteijn, Dorpstafel en Toeverij.
Actie: nieuwsbrief met update en oproep intentieverklaringen. Door commissie DPC
– Update van Henry plan Molenblok
Herbouwen van het kasteel, koetshuis, etc. Henry is bezig geweest met onderzoek of er een kans van slagen is. Daarvoor heeft hij gekeken naar financiën, vergunningen, en heeft hij contacten gehad met VABO (aannemer die nu aan het bouwen is op molenblok), gemeente, waterschap, provincie etc. Hij komt geen weerstand tegen.
De volgende stap: september/oktober het organiseren van een avond in Toevershof om plan te presenteren en om te onderzoeken welke behoeftes er in het dorp zijn.
Als eerste wil Henry een Tiny-Castel gaan bouwen. Hij wil dit bouwen, ontwerpen enzovoorts met mensen uit Varik, als mooi oefentraject. Najaar 2017 worden meekoppelkans geïnventariseerd voor dijkversterking. Het wooncontingent (50 woningen die gebouwd mogen worden) kun je oplossen door ‘onzelfstandig’ wonen. Dus het delen van functies/faciliteiten. Uiteindelijk worden er 21 ‘normale’ huizen gebouwd.
Cultuurhistorie: Marinus Smit (weet daar veel van) kan meedenken (advies gemeente).
In het najaar aanvraag leefbaarheidsfonds voor de opstart van dit plan. Tip Arjaan: contact zoeken met Ravenstein (Geldermalsen), Wittenberg (Haaften) of De Kernen.
Wat kan de dorpstafel hier betekenen:
– initiatiefnemers ondersteunen (bv organisatie infoavond)
– ondernemerschap stimuleren
– verbinden van mensen
Actie: 1 normale dorpstafelvergadering met o.a. een het voorbereiding infoavond op de agenda.
Daarna organiseert Henry een avond over kasteelplan aangevuld met andere initiatieven.
– Evaluatie afgelopen jaar met de volgende onderwerpen:
– Wat is er bereikt?
DPC gaat van de grond komen, de basis is gelegd. We worden door veel instanties als partij gezien.
Winkelwagen. Visboer. Whatsapp-preventie groep.
– Wat ging goed?
Samenwerking op poten tussen Bloemfonteijn, Toevershof, etc. Leefbaarheid! Vasthouden dat we bij elkaar komen.
– Wat kan beter?
Betere structuur in onderwerpen en wie doet wat.
Waarom zijn we hier eigenlijk? Wat is de concrete rol van de dorpstafel. Hoe staat de gemeente tegenover ons? Onduidelijk waar info blijft, wie antwoord, waar zijn verslagen etc.
Streven naar meer mensen (100) die meedoen met de dorpstafel. En dat meer mensen het gevoel hebben dat het over hen gaat. We moeten een platform worden, mensen die iets willen in het dorp moeten ons weten te vinden.
Vraag Marieke: wat is de dorpstafel eigenlijk?
Ida: Dorpstafel is nu geen afspiegeling van het dorp. Niet duidelijk wat de structuur is (o.a. notulen van vorige keer vaststellen).
Secretaris bepaalt wat er met post (van o.a. gemeente) gebeurt.
Annie: blij met DPC, te warrige vergadering. Stan is een goede gestructureerde voorzitter.
Louis: veel energie naar DPC waardoor er minder energie voor de dorpstafel overblijft. Opnieuw starten en dan bottom-up.
Henry: gemeentes worden groter. Wij worden de nieuwe “gemeenteraad”. Deelonderwerpen komen binnen en wij zijn een smeermiddel voor het dorp. Historisch perspectief, vroeger was Varik eigen gemeente.
Samenvatting: Er is behoefte aan structuur een duidelijk gezicht en draagvlak.
– Doelen/afspraken/ideeën voor het najaar dorpstafel
Overleg over hoe de dorpstafel beter kan functioneren. Daarvoor in een kleiner groepje overleg (werkgroep functioneren Dorpstafel). Roeland biedt aan om samen met bestuur in de werkgroep te zitten.
– Wat verder ter tafel komt
Arjaan: skatebaan (ook via Ida) bij gemeente overleg. Bij voetbalveld mocht hij 3 maanden als proef staan, maar gemeente vond dat toch te duur.
Stan en Arjaan zijn persoonlijk bij de gemeente uitgenodigd om te praten over de inrichting van de nieuwe gemeente. Er moet een bidbook komen met een blauwdruk van de dorpen (dus o.a. Varik en Heesselt). Verzoek doorgezet naar de dorpstafel. Het moet een soort dorpswandeling worden om aan te geven wat er goed is en wat er minder goed is. Voorstel dat met veel verschillende leeftijd te doen.
Vreemd dat de gemeente dat aan personen vraagt en niet aan de dorpstafel. Idee is om dat bottom-up te doen, en zelf dat bidbook te schrijven.
Actie: 3 mensen schrijven een voorstel over hoe we het willen. (Arjaan, Ida, Louis).
– Rondvraag
Concreet zijn! (Roeland)
Actie: jaarplanning voor Dorpstafeloverleg. Bestuur maakt voorstel
Volgende vergadering: donderdag 7 september, Toevershof
Volgende agenda:
Notulen van de vorige vergadering vaststellen.