Er hangt nu een zwaard van Damocles boven Varik en Heesselt.
De Barro blijft namelijk gehandhaafd op het ‘zoekgebied’, dat nu dus op slot zit. Hierdoor blijven grond- en huizenprijzen onder druk staan.
Het is ook geen echte keuze, want de optie van de geul blijft gewoon bestaan voor eventueel later.
De leefbaarheid zal er niet door verbeteren.
Han van Koeverden zegt
Je hoeft maar naar De Steen te kijken om te weten wat de effecten van pyping zijn . Trouwens uit eigen ervaring weet ik dat er reeds in mijn jeugd water met kracht opborrelde tussen de bomen van onze boomgaard in de Hooiakker. Het lijkt mij naïef en daarmee onverantwoord te veronderstellen dat een hoge ringdijk rond de “dorpspolder” absolute veiligheid zal bieden. Nog even dit: In onze boomgaard aan de Walgt moesten wij, geteisterd door wolken muggen appels plukken! Misschien een waarschuwing voor diegenen die een moerassig stukje natuur in de bedding van de nevengeul voor ogen hebben!
Han van Koeverden
J. v Dijk zegt
Blijkbaar vindt Monique de economische waarde van (haar) huis en andere huizen, tuinen en grond aan de dijk belangrijker dan de huizen, ondernemingen en gronden in het nevengeul gebied!
Ook zonder nevengeul wordt de dijk heel erg breed en bijna net zo hoog.
Zoals Monique zegt: “Alle begrip voor de zorgen, maar de dijk dient een groter belang dan alleen van betrokkenen hoe moeilijk dat ook is voor sommigen.” Dus ook voor de betrokkenen die aan de dijk wonen en toch al hinder krijgen door de dijkversterking.
Monique zegt
Aan J. van Dijk: het gaat niet om mijn individuele mogelijke waardevermindering. Daar maak ik me nu niet zo’n zorgen over. Ik wil erop wijzen dat als de verlaging van de waterstand niet op een andere ecologisch verantwoorde wijze (daar kun je ook! over van mening verschillen) gehaald kan worden de gevolgen van de dijkverzwaring voor een veel grotere groep ingrijpend zullen zijn. Daarom hoop ik dat de landelijke overheid c.q. de minister, het belang van àlle betrokken inwoners in het oog houdt en niet alleen de – spijtig – te treffen mensen in Varik en Heesselt.
J. v Dijk zegt
Geachte Monique,
Nu zijn ze juist de Heesseltsche uiterwaarden aan het afgraven onder het mom van waterstandsverlaging en natura 2000. Blijkbaar vindt de overheid dit ecologisch zeer verantwoord. Terwijl dit gebied oorspronkelijk een grote natuurwaarde had. (Bever zat er al en nog vele andere beschermde en zeldzame planten en dieren zaten er ook al).
Ben Oonk zegt
niemand schrijft iets over de verhoogde kans van meer kwelwater
Janet van Kruijsbergen zegt
Er ligt toch nog niets ter inzage? Vanaf 15 maart begreep ik…
Corine Voogt zegt
Precies. Het doel was een unaniem advies. Het was al duidelijk dat het niet unaniem ging worden. Maar dit is wel de slechtst denkbare combi van beide varianten.
Het betekent nu een beetje, en straks nog een keer. Mijn oproep aan de minister tijdens de zitting met de klankbordgroep om hoe dan ook te kiezen voor een lange termijn-oplossing, is niet gehoord.
Het visioen om over 20 jaar wéér (net als 20 jaar eerder, toen woonde ik hier nog niet) om de tafel te moeten, lijkt nu reëel. Nog een keer alle onrust en stagnatie die daarbij horen, niet bevorderlijk voor ontwikkeling en leefbaarheid.
Daarbij is de tussenliggende periode ongewis met deze planologisch reservering. Het gebied op slot. En zelfs als de Barro eraf gaat blijft de hoogwatergeul op de plank liggen voor de toekomst.
Wat mij betreft een horror-scenario dat ik niet had kunnen bedenken. Ik roep de minister op* om moedig te zijn en een echte keuze te maken. Dit is 2 x niks. (*ik ga bezwaar maken op het advies dat nu ter inzage ligt).
Ton den Boon zegt
Dat lijkt me niet eens een vraag, maar een constatering: de komende decennia blijft het ‘zoekgebied’ intact, waardoor er planologisch niet veel meer mogelijk is en het gebied economisch bevroren wordt. Voor de boeren en tuinders lijkt dat op het eerste gezicht gunstig (al zal de grondprijs allicht onder druk blijven staan), maar voor de burgers zal de leefomgeving er niet aantrekkelijker door worden: er komt geen nieuwe natuur en de kans op economische stimulansen (o.a. in de vorm van kleinschalige, ‘groene’ recreatie en ecologische innovaties) is geminimaliseerd.
Het is voorts maar de vraag of Rijkswaterstaat zonder nevengeul de doelstelling ‘Ruimte voor de rivier’ kan verwezenlijken en de gewenste verlaging van de waterstand in de Waal kan realiseren. De poging om dat wel voor mekaar te krijgen, zal mogelijk of zelfs waarschijnlijk ten koste gaan van de natuur in de uiterwaarden (die deels afgegraven moeten worden) en wellicht ook ten koste van de dijkbewoners, die geconfronteerd worden met bredere en hogere dijken, waarvoor sommigen grond zullen moeten inleveren. Er is een levensgroot risico dat het gebied hierdoor minder aantrekkelijk wordt voor bewoners en toeristen.
Al met al dreigt het (niet-constructieve) protest tegen de nevengeul averechts uit te pakken: 1) het agrarische gebied gaat – door gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden – op slot en dus achterlopen bínnen de sector; 2) grond- en woningbezitters in het zoekgebied worden geconfronteerd met een lagere commerciële waardering van hun onroerend goed; 3) er komt geen nieuwe natuur ‘achter de dijk’; 4) de oude natuur in de uiterwaarden zal deels verdwijnen; 5) er is geen ruimte voor de rivier, waardoor het risico op watercatastrofes hier en elders in het land blijft bestaan; 6) de dorpen blijven minder veilig dan ze hadden kunnen zijn bij de aanleg van de Nevengeul (Rijkswaterstaat wilde immers voor de dorpspolder een hoger veiligheidsprofiel dan voor de omgeving); 7) de provincie zal de ‘meekoppelkansen’ (voor zover die er waren) mogelijk in de koelkast zetten, waardoor de leefbaarheid van de dorpen in elk geval niet zal worden gestimuleerd.
Kortom, het eenzijdige, niet-constructieve protest tegen de Nevengeul zou weleens heel negatief kunnen uitpakken voor het hele gebied.
Monique zegt
Dank je wel Ton voor het helder op een rij zetten van de consequenties. Er wonen meer mensen aan deze dijk buiten de cirkel Varik-Heesselt en die krijgen met al jouw genoemde gevolgen te maken. De natuurwaarde van deze prachtige streek, de veiligheid van de dijk, de economische waarde van hun huis en grond, de veel bredere dijk die tuinen en huizen zullen opslokken, de leefbaarheid van het gebied, de voortdurende onzekerheid over wat er gaat gebeuren. Bovendien is bijna alle aandacht van de overheden gegaan naar de protesterende mensen in Varik en Heesselt. De overige inwoners zijn nauwelijks gehoord. Alle begrip voor de zorgen, maar de dijk dient een groter belang dan alleen van betrokkenen hoe moeilijk dat ook is voor sommigen.